Su bidonu..

Geçen yazın çok sıcak günlerinde, günlerce susuz kalmış bir bahçenin verandasında irili ufaklı saksılara dikilmiş çiçekler gördüm. Neredeyse hepsi susuzluktan ölmek üzereydi. Ve birden büyük saksıların hemen yanı başında duran, muhtemelen 40- 50 litrelik büyük su bidonunu fark ettim, bidon su doluydu ama çiçekler suya hasretti. Bir an saksıdaki çiçeklere ve su dolu bidona baktım. O su çiçekleri günlerce idare edebilirdi ama bu olmamıştı. Neden? Su orada bidonda dolu duruyor, çiçekler orada saksıda kuruyor ve yan yana ama birbirinin ihtiyacını karşılayamıyor. İşte hayat çoğu zaman bunun gibi. Sende pek çok bilgi, birikim veya tecrübe dursa da ne fayda, kime faydası var onun? Bir şeye destek olmadıkça, birine fayda sağlamadıkça, çöp hepsi bellediklerinin, senden birilerine, bir şeylere akmadıysa.

Hayat da böyle, öğren, tecrübe et, dene, çabala ve paylaş, yoksa hepsi çöp bildiklerinin. Neden böyle? Çünkü o yukarıda bahsettiğim verandadaki çiçekleri sonraki birkaç gün yoğunca sulayınca onlar yavaş yavaş toparlandı, canlandı, can buldu. Ve günler sonra baktım, bidondaki suyun o tıka basa doluluğu azaldı, sarardı, bozardı. Bidondaki su yazın kavurucu sıcağında kimseye bir faydası dokunmadan buharlaşarak yok olmuştu. Aynen hayat gibi, ibretlik bir anı; sende olanı paylaşıp, birilerine bir şeylere fayda sağlamadıktan sonra ne anlamı var sana verilenin? İster bilgin, ister görgün, yeteneklerin, tecrübelerin ya da güzelliğin, başka bir canlıya faydasızsa, yani susuz çiçeklerin yanı başında durup, onları kurumaktan kurtaramadıktan sonra, işte aynı o bidondaki su gibi çürüyüp, kimseye dokunmadan yok olmaya mahkumdur. O yüzden sende olanı gör, kıymetini bil ve paylaş onu olmayanla. Belki bilgin, belki görgün, belki gülüşün ama paylaş ne varsa. O içi dolu koca bidon gibi, kendini kimseye açmadan yaşama.

11 thoughts on “Su bidonu..

  1. Bu sizin baktığınız gibi olabilir.Burada bir başka gerçek te var.Yardıma ihtiyaç.Bir Aysel Hanım bu suyu görsün de çiçeklere döksün biz burada yokken yaşasınlar diye bir yardım isteği.Sizden başka bir kişinin de dikkatini de çekmemiş.Duyarli çevresine sadece bakan değil gören gözlere de ihtiyaç var.Komsu kültüründe komşu yoksa onun bahçesine de sahiplik gerek.Belki sıkılır söyleyemez komşu.Komsu al sözü de geçerli fakat öyle bir duruma gelindi ki bize söylenmedi acaba ilgilenirsek kızar mi ya kadar geldik.Çicekleri bir daha sağlıklı gorebildiniz mi?

    Liked by 1 kişi

  2. Böyle bir su bidonluğu bana yapılmıştı. Genç kızken arkadaşlarımdan biri güzel bir kazak örüyordu. Ben de öreyim öğretir misin? dedim. Hiç oralı olmadığı gibi bir parçasını ver de anneme göstereyim dedim. Vermedi. Ben de bir şekilde benzer kazağı olan birinden ödünç alıp bir gecede modeli çıkarmıştım. Çok haklısın Aydek’cim sizin tıpta da Prof’ların bir çoğu işin inceliğini öğretmez ki sonradan çıkan boynuz kucağı geçmesin. Bu tip insanları Allah affetsin. Hayatımda bende olupda beğenilen her şeyi en ince teferruatına kadar paylaştım hala da paylaşırım.Sevgiler sana…

    Liked by 2 people

  3. Yine farkındalık kokan, çok güzel ve güzele yönlendiren bir yazı. Gönlünüze kaleminize sağlık. Paylaşılmayan, aktarılmayan ve dahi etrafındakilere fayda ve güzellik getirmeyen bilgi, sahibi için bilgi değil bir yüktür…

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın